Złoty Listek CSR dla CEMEX Polska

CEMEX Polska został doceniony za osiągnięcia na polu społecznej odpowiedzialności biznesu oraz zrównoważonego rozwoju. Firma otrzymała Złoty Listek CSR w prestiżowym konkursie tygodnika „Polityka” i firmy doradczej Deloitte. To już czwarte takie wyróżnienie dla CEMEX Polska.

Złoty Listek CSR dla CEMEX PolskaWyróżnienia w konkursie zostały przyznane w oparciu o wyniki ankiety, przygotowanej na podstawie wytycznych międzynarodowej normy społecznej odpowiedzialności ISO 26000. Działania firm były oceniane w siedmiu obszarach (ład korporacyjny, prawa człowieka, zachowania wobec pracowników, ochrona środowiska, dbałość o klienta, uczciwość biznesowa, zaangażowanie społeczne). Najlepsi otrzymali odpowiednio Złote, Srebrne i Białe Listki CSR.

CEMEX Polska otrzymał najwyższe wyróżnienie – Złoty Listek CSR. Prowadzenie działań biznesowych z uwzględnieniem zasad odpowiedzialności społecznej to priorytet firmy. Wciela ona w życie idee CSR i zrównoważonego rozwoju m.in. poprzez stały, regularny dialog z interesariuszami i pracownikami, troskę o środowisko naturalne, przestrzeganie zasad etyki i równouprawnienia, koncentrację na klientach oraz wsparcie społeczności lokalnych za pośrednictwem Fundacji CEMEX „Budujemy Przyszłość”.

Konkurs tygodnika „Polityka” i firmy doradczej Deloitte został przeprowadzony już po raz szósty. W bieżącej edycji udział wzięło 111 przedsiębiorstw. W tegorocznej ankiecie rozbudowana została część poświęcona obszarowi HR, kluczowemu z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju.

Oprócz CEMEX Polska, w gronie wyróżnionych Złotym Listkiem znalazło się 12 firm. 13 przedsiębiorstw otrzymało Srebrny Listek CSR, a 38 – Biały.